De realisatie van een Passief gebouw vraagt om een hoge mate van nauwkeurigheid in de uitvoering. De maatstaf voor PassiefBouwen ligt veel hoger dan dat we in Nederland gewend zijn. Passieve gebouwen kunnen op vele manieren worden gerealiseerd, in massief hout, hout skelet, staalskelet, beton, stro en natuurlijk traditioneel (vaak massief passief genoemd). In deze fotopresentatie ziet u enkele voorbeelden van een massief passief gebouwde woning, opgetrokken in metselwerk (binnen- en buitenzijde). Deze werken zijn uitgevoerd door Bouwbedrijf Gebroeders van de Ven B.V. uit Heesch (Vinkel) en de woning scoorde ruimschoots binnen de norm tijdens de blowerdoortest.

SONY DSCEr werd gekozen voor een geisoleerde funderingsbekisting.

SONY DSCBij deze bouwwijze kunnen de kanalen van het ventilatiesysteem onzichtbaar in de betonvloer worden verwerkt.

SONY DSCHet binnenblad onder de waterkerende laag (hier omhoog gevouwen) wordt nog eens extra water en luchtdicht afgewerkt.

SONY DSCDeze wordt daarna kierdicht afgeplakt op binnenmuur.

SONY DSC

Onderaan de binnenmuren wordt een kimsteen toegepast welke de vloer van de wanden isoleert. Deze drukvaste isolerende steen is wit en te zien op de foto hierboven. De kimsteen mag niet boven de vloerisolatie uitsteken.

SONY DSCSpeciale geisoleerde stelkozijnen worden voorbewerkt voor het aanbrengen van de kierdichting.

SONY DSC..waarna deze kan worden aangebracht.

SONY DSCOm krimpnaden te voorkomen wordt de ruimte tussen stelkozijn en isolatie volgespoten met flexibel schuim (niet met normale PUR schuim)

SONY DSCDe dubbel aangebrachte isolatieplaten worden dakpansgewijs geplaatst en de naden worden zorgvuldig afgeplakt.

SONY DSCKozijnen worden aan de buitenzijde tot op de isolatieplaat afgeplakt.

SONY DSC..en aan de binnenzijden op het metselwerk achter de stuclaag.

SONY DSCDe aansluiting van de dekvloer en de binnenmuren wordt voorbewerkt.

SONY DSC..om daarna te worden afgeplakt.

Al deze maatregelen zijn noodzakelijk voor het behalen van een goede kierdichting. Dit is nodig omdat bij onvoldoende kierdichting isolatie weinig tot geen effect heeft. Alleen dan ook kan het ventilatiesysteem met WarmteTerugWinning (WTW) optimaal presteren.

Na oplevering moet het gebouw daarom worden getest op luchtdichtheid (blowerdoortest), het debiet van het ventilatiesysteem en vindt er een thermografische controle plaats.

SONY DSC

Blowerdoortest, met een grote ventilator in een buitendeur wordt de kierdichtheid van het gebouw op onder en overdruk getest.

SONY DSCGebruik van een rookstaafje om kieren op te sporen bij onderdruk blowerdoortest.

SONY DSCMeting van het ventilatiedebiet

Lees ook:

Publicaties van de Stichting

Nederland van gas los, hoe dan?