De realisatie van een Passief gebouw vraagt om een hoge mate van nauwkeurigheid in de uitvoering. De maatstaf voor PassiefBouwen ligt veel hoger dan dat we in Nederland gewend zijn. Passieve gebouwen kunnen op vele manieren worden gerealiseerd, in massief hout, hout skelet, staalskelet, beton, stro en natuurlijk traditioneel (vaak massief passief genoemd). In deze fotopresentatie ziet u enkele voorbeelden van een massief passief gebouwde woning, opgetrokken in metselwerk (binnen- en buitenzijde). Deze werken zijn uitgevoerd door Bouwbedrijf Gebroeders van de Ven B.V. uit Heesch (Vinkel) en de woning scoorde ruimschoots binnen de norm tijdens de blowerdoortest.
Er werd gekozen voor een geisoleerde funderingsbekisting.
Bij deze bouwwijze kunnen de kanalen van het ventilatiesysteem onzichtbaar in de betonvloer worden verwerkt.
Het binnenblad onder de waterkerende laag (hier omhoog gevouwen) wordt nog eens extra water en luchtdicht afgewerkt.
Deze wordt daarna kierdicht afgeplakt op binnenmuur.
Onderaan de binnenmuren wordt een kimsteen toegepast welke de vloer van de wanden isoleert. Deze drukvaste isolerende steen is wit en te zien op de foto hierboven. De kimsteen mag niet boven de vloerisolatie uitsteken.
Speciale geisoleerde stelkozijnen worden voorbewerkt voor het aanbrengen van de kierdichting.
..waarna deze kan worden aangebracht.
Om krimpnaden te voorkomen wordt de ruimte tussen stelkozijn en isolatie volgespoten met flexibel schuim (niet met normale PUR schuim)
De dubbel aangebrachte isolatieplaten worden dakpansgewijs geplaatst en de naden worden zorgvuldig afgeplakt.
Kozijnen worden aan de buitenzijde tot op de isolatieplaat afgeplakt.
..en aan de binnenzijden op het metselwerk achter de stuclaag.
De aansluiting van de dekvloer en de binnenmuren wordt voorbewerkt.
..om daarna te worden afgeplakt.
Al deze maatregelen zijn noodzakelijk voor het behalen van een goede kierdichting. Dit is nodig omdat bij onvoldoende kierdichting isolatie weinig tot geen effect heeft. Alleen dan ook kan het ventilatiesysteem met WarmteTerugWinning (WTW) optimaal presteren.
Na oplevering moet het gebouw daarom worden getest op luchtdichtheid (blowerdoortest), het debiet van het ventilatiesysteem en vindt er een thermografische controle plaats.
Blowerdoortest, met een grote ventilator in een buitendeur wordt de kierdichtheid van het gebouw op onder en overdruk getest.
Gebruik van een rookstaafje om kieren op te sporen bij onderdruk blowerdoortest.
Meting van het ventilatiedebiet
Lees ook: