Stelregels voor een goede verankering

Een niet traditionele manier van bouwen behoeft hier en daar wel wat meer denkwerk vooraf. Mijn Zonnehuis is door het gebruikte stro relatief licht. Handig, want daardoor hoef ik bijvoorbeeld niet te heien. Maar hoe voorkom ik het ‘drie biggetjes effect’? De constructieve koppeling tussen de strowanden en de vloer moet voorkomen dat de wind mijn huisje omblaast of wegwaait. Vanwege de vereiste thermische eigenschappen en de mogelijkheid voor luchtdichting werk ik zelf de stelregels voor de houtskeletbouwwanden uit. Die stelregels moeten ook voor een goede verankering zorgen. Zie tekening.

Verticale doorsnede detail fundering/gevel

Verticale doorsnede detail fundering/gevel

 

Zo zijn de gevels gemonteerd op de fundering. Traditionele Hout Skelet Bouw (HSB) gebruikt veelal massief vurenhout. Om de milieubelasting te beperken, pas ik waar mogelijk en wenselijk ‘engineered wood’ toe; samengestelde houten constructie elementen die met minder volume hout dezelfde of betere constructieve eigenschappen hebben dan massief hout. In vergelijking met massief vuren kan met Steico LVL X bijna 50% slanker worden gebouwd. De totale milieubelasting is lager, ondanks de lijm en extra bewerkingen. Bovendien neemt het aandeel hout in een samengestelde isolerende constructie af. Daardoor is de isolatiewaarde hoger dan bij een wand met massief houten elementen en neemt het energiegebruik in de gebruiksfase af.

Plaatsen van de stelregels

De betonvloer is begin september in de bekisting van isolatieplaten gestort (zie blog ‘Isolatie tussen mij en de klei’). De ankers voor de stelregels zitten 10 cm in de beton gelijmd en staan in een zigzaglijn. Elke stelregel ligt op carrosserieringen die ik met stelmoeren op hoogte kan stellen. Hierdoor zijn ze in twee richtingen perfect op hoogte en waterpas te stellen. Een moer met onderlegring houdt hem op zijn plaats. Na het stellen en monteren van de stelregel moet hij ondersabeld worden, om de verticale belasting gelijkmatig op de vloer over te brengen. Aan de buitenzijde vormt de randisolatie daar een mooie bekisting voor, aan de binnenzijde plaatsen we een tijdelijke bekisting van stroken Styrodur die we met latjes op de stelregel geschroefd tegen de grond aan drukken. We boren met de gatenzaag om de halve meter gaten in de stelregel, waar we de ondersabelingsmortel door kunnen gieten. Een erg tijdrovend karwij, dat we voor de achter- en de zijgevels zo hebben uitgevoerd.

Stelregel
Stelregel

 

De voorgevel pakken we aan volgens de illustratie. Dat betekent dat we na het boren van de gaten, het stofvrij maken en het erin lijmen van de ankers een hoeveelheid mortel aanbrengen waarbij de stelmoeren met de carrosserieringen nog ruimte hebben om de hoogte goed in te kunnen stellen. De spleet tussen de mortel en de stelregel blijft open. Die vullen we later met FlexPUR. Hierdoor kan de stelregel op het laatste moment worden geplaatst, waardoor hij droog blijft en de wandelementen er direct opgezet kunnen worden. De PUR levert bovendien een goede water, lucht en thermische onderbreking op tussen de vloer, de stelregel en buiten.

Ondergrouten ankers
Ondergrouten ankers

 

De ankers zijn zo dik en staan zo dicht op elkaar, dat ze de verticale belasting prima op kunnen nemen. De stelregel en de onderregel van het wandelement schroeven we straks onderling goed vast, waardoor ze constructief één geheel vormen en goed stijf zijn. Zo leefden de Drie Biggetjes nog lang en gelukkig!

Schuur

Ondertussen heeft het wind- en waterdicht maken van de schuur prioriteit. Het licht in de schuur is dan wel fraai met een oranje dekzeil als dak, maar het nog steeds prachtige weer, zal toch wel een keer omslaan. Dan wil ik materialen droog en veilig op kunnen slaan in de schuur. Het is een afweging waardoor de stelregels en de wanden van de begane grond niet op tijd klaar zullen zijn voor het door vrienden van mij geplande ‘strobouwweekend’. Gelukkig heb ik een lijstje met andere werkzaamheden in mijn hoofd die de vrijwilligers ook kunnen uitvoeren….

Het prille begin van de schuur
Het prille begin van de schuur

 

Tijdelijk stemmig oranje licht binnen in de schuur en een permanent groen uitzicht
Tijdelijk stemmig oranje licht binnen in de schuur en een permanent groen uitzicht
Het lijkt al een ‘echt’ gebouw
Het lijkt al een ‘echt’ gebouw
Schuur onderdak!
Schuur onderdak!