Zelf samengestelde wandstijlen

Nadat we de ankers en stelregels gerealiseerd hebben, is het tijd om daar de wandelementen op te plaatsen. Hier loop ik weer tegen een logistieke uitdaging aan. De levertijd van de Steico I-staanders is opgelopen tot acht weken, dus maak ik de wandstijlen zelf. Gelukkig krijg ik hulp van vrienden. Even werk, maar dan heb je ook wat!

in de loods van Fred maken we de wandstijlen zelf
in de loods van Fred maken we de wandstijlen zelf
De mal voor identieke wandstijlen
De mal voor identieke wandstijlen
Fred maakt een lijntje voor de serieproductie
Fred maakt een lijntje voor de serieproductie
De stapel ‘klaar’ groeit zienderogen
De stapel ‘klaar’ groeit zienderogen

Doorsnede wandstaander

Tekening 2. Horizontale doorsnede van wandstaander.

Als de wandsteilen klaar zijn stellen we ze op de bouwplaats samen tot wandelementen. De stelregel en de onderregel van het wandelement moeten we onderling goed vastschroeven, waardoor ze constructief één geheel vormen en goed stijf zijn. Vanwege die Drie Biggetjes dus, weet u nog wel, van het vorige blog…  De binnenplaat van OSB 3 koppelt de wandstijlen over de hele lengte van het gevelelement aan de stelregel, geeft constructieve sterkte tegen verschuiven, kantelen en schranken van de gevels. Tevens is dit de luchtdichte laag, de naden zijn ‘vol en zat’ verlijmd met flexibele constructielijm en de naden met andere constructie-elementen worden afgeplakt met ProClima tapes. Deze geschuurde OSB plaat van Smartply is goed getest op luchtdichtheid, en bovendien helemaal vrij van formaldehyde.

Organisatie strobouwweekend

Ondertussen zijn vrienden Jeroen en Mira bezig met de organisatie van een strobouwweekend eind oktober. Veel vrienden, familie en geïnteresseerden hebben zich al aangemeld. Ik voorzie dat we niet zo heel veel zullen strobouwen in dat weekend, omdat mijn planning uitgelopen is. Bovendien geeft de weersverwachting ook nog eens hondenweer af. Toch blazen we het weekend niet af. Er zijn andere karwijen te doen en ik heb mijn nieuwe dorpsgenoten uit Geersdijk ook uitgenodigd om vrijdag naar de informatie-avond te komen, zodat ik kan toelichten waarom en hoe ik een huis van stro bouw.