• Berichtcategorie:Nieuws

 

Bij één van hun laatste projecten, de ABC-school in Amersfoort, behaalde men al bij een tussentijdse blowerdoortest een qv10 waarde die een stuk onder de passiefwaarde bleef. Het eindresultaat was dan ook indrukwekkend met een qv10 van 0,11 en een n50 van 0,27. Ongewoon in dit soort projecten. Dit is hun verhaal. Innoceal heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het lucht- en kierdicht maken van gebouwen. Hun aanpak gaat een stuk verder dan de traditionele methoden en dat leidt tot zeer sterke resultaten.

De meerwaarde van Innoceal zit in de expertise en het advies dat het bedrijf haar klanten biedt, van bij het begin van een project tot en met de realisatie ervan. De werkzaamheden worden bovendien gecontroleerd en evt bijgestuurd door middel van een tussentijdse blowerdoortest in combinatie met een luchtlekkageonderzoek, en dit door een onafhankelijk erkend adviseur. Jim Wuyts, Managing Director van Innoceal: Wij brengen niet zomaar afdichtingen aan, maar maken samen met onze klant een gebouw optimaal luchtdicht. En we controleren dit – steeds samen met de klant – alvorens de werken te beëindigen. Zo gaan we voor het best mogelijke resultaat. Daarin zijn we uniek. Dat is onze toegevoegde waarde.”

Niet de traditionele, maar de beste oplossing

Innoceal heeft zicht toegelegd op het naadloos afdichten vanaf de binnenzijde, de warme zijde, van het gebouw. Met deze methode kan men niet enkel een veel betere kierdichting verzekeren, maar ze heeft bovendien vele voordelen. Doordat weersomstandigheden een minder belangrijke rol gaan spelen, wordt planning een stuk eenvoudiger en gaat de kwaliteit er duidelijk op vooruit. Maar veel belangrijker nog is de controleerbaarheid – door middel van testen – op een moment dat de meeste afdichtingen nog bereikbaar zijn. Zo kan er, voor de start van de definitieve afwerkingsfase, nog gecorrigeerd of bijgewerkt worden, zonder grote extra kosten, om zo nog betere resultaten te behalen. Jim Wuyts: “Ook in de ABC-school zijn we op deze manier te werk gegaan. Samen met uitvoerder Erik Oudshoorn bepaalden we welke details afgedicht moesten worden. Met een luchtlekkageonderzoek gingen we vervolgens op zoek naar de overblijvende lekken. Deze konden vervolgens aangepakt worden om het resultaat verder te verbeteren.” De uitgevoerde tests zijn daarenboven niet enkel een controle van de kwaliteit, maar ze worden door de aannemer ervaren als een belangrijke leermomenten voor toekomstige projecten. Vooral het luchtlekkageonderzoek met rook blijkt daarbij van grote, praktische waarde. Daarnaast heeft dit naadloos afdichten nog een aantal extra plussen, zoals het afsluiten van geluiden van buitenaf, het tegengaan van schadelijk fijnstof of vervuilde buitenlucht dat een gebouw binnendringt, maar ook comfort.

Andere aanpak vraagt om aangepast product

Na evaluatie van de verschillende producten op de markt heeft Innoceal voor Blowerproof Liquid gekozen, een hoogkwalitatief Belgisch product. Deze volledig watergedragen polymeerpasta droogt na aanbrengen uit tot een lucht- en dampdichte, flexibele coating. Met een laagdikte van 1-1,5mm vormt de coating geen hinder voor de verdere afwerking. Voor het werken met dunpleister is er ook een witte variant beschikbaar. Het product heeft een zeer goede hechting op de meest voorkomende ondergronden en kan daarmee gebruikt worden voor het afdichten van zowat alle bouwaansluitingen. Blowerproof Liquid is bijzonder duurzaam en behoudt zijn kwaliteiten (hechting, rekbaarheid bij scheuren), ook na veroudering. Dit bewijzen verschillende testen, uitgevoerd door een onafhankelijk testcentrum, het Belgische Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw (www.wtcb.be).

Verder werd het product ook getest op haar brandbaarheid door het WarringtonFire Instituut (geen brandpropagatie of druppelvorming) en recent behaalde het ook het M1 Binnenklimaat Keurmerk. Deze classificatie voor bouwmaterialen, volgens de strengste Finse normen, gaat na of bouwmaterialen die (binnen) gebruikt worden geen schadelijke of kankerverwekkende stoffen (VOC’s) uitwasemen. Alle waarden bleven daarbij ver onder de toegelaten grenswaarden. (nvdr: alle testrapporten en certificaten zijn eenvoudig op te vragen door een mail te sturen naar luchtdichting@innoceal.com)

Inspirerende resultaten

De resultaten die Innoceal kan voorleggen zijn zeker indrukwekkend. De tussentijdse blowerdoortesten (voor de definitieve afwerking) geven qv10 waarden aan die vaak niet eens behaald worden bij een finale test.

ABC-school, Amersfoort: afdichten van alle aansluitingen en doorvoeren in kalkzandsteen, beton, hout, aluminium en staal. Definitief resultaat: qv10 van 0,11 en een n50 van 0,27 (passiefwaarde = 0,6).

18 appartementen, Strijen: afdichten van wand-plafond, wand-wand en kozijn-wand aansluitingen in kalkzandsteen, beton en hout. Resultaat tussentijdse test: qv10 van 0,42. Na het luchtlekkageonderzoek werden deuren en doorvoeren aangepakt met een definitief resultaat van 0,17.

Passiefwoning, Bennekom: afdichten van vloer-wand, wand-plafond, wand-wand en kozijn-wand aansluitingen in kalkzandsteen, beton en hout. Resultaat tussentijdse test: qv10 van 0,22 (voor enige afwerking)

Op de website www.innoceal.com vindt u nog meer referenties, alsook enkele filmpjes die alles verduidelijken.

Bent u voor uw bestaande en toekomstige projecten geïnteresseerd om meer te weten over de oplossingen van Innoceal, neem dan contact op via luchtdichting@innoceal.com.