Een bevriende kraanmachinist graaft de contouren van mijn toekomstige huis in de Zeeuwse klei. Zestig centimeter grond moet eruit. Met de grond maak ik mijn buurman, de boer, blij. Hij kan oneffenheden op zijn akker ermee opvullen. Daarvoor in de plaats komt een dikke laag zand, waar ik na heel wat baantjes met de trilplaat de buizen voor de riolering inleg. Die zijn precies op maat gemaakt en ik moet ze alleen in elkaar zetten.

Ik pak de hele vloer in

De bekisting voor de fundering moet klaar voordat ik naar Hongarije vertrek waar ik een yoga opleiding volg. Mijn bijzondere huis heeft natuurlijk ook een bijzondere fundering. Energiezuinig bouwen begint aan de basis. Er moet dan ook een dikke laag isolatie tussen mij en de Zeeuwse klei…. Ik pak de hele vloer in. Zowel aan de onderkant als aan de zijkant. Dat voorkomt zogenaamde ‘koudebruggen’. In plaats van een vorstrand in de betonvloer, houd ik de vorst buiten met een horizontaal vorstscherm van isolatiemateriaal. Het steekt buiten de omtrek van het huis uit. Dat is een beproefd (gecertificeerd) passiefhuis detail, dat bij veel Nederlandse vakmensen uit de bouw op argwaan stuit. Ze zijn bang dat de vorst toch onder de vloer kan komen.

isolatie fundering

Sensors onder de isolatie

Tijdens mijn verblijf in Hongarije, wordt dankzij hulp van vrienden en de aannemer de vloer gestort. Onder de vloer (dus onder de isolatie) heb ik op verschillende plaatsen sensors aangebracht waarmee ik straks de temperatuur kan monitoren. Daarmee kan ik dan de twijfel weerleggen of het vorstscherm een goed alternatief is voor de in Nederland gebruikelijke vorstrand. Het aanbrengen van de sensors komt ook voort uit mijn samenwerking met Willem Böttger, lector biobased bouwen van de hogescholen Avans en HZ University of Applied Sciences. Met ‘meten is weten’ kunnen we meer grip krijgen op dit bouwconcept. Mijn klanten en andere mensen die duurzaam willen (stro)bouwen kunnen later profiteren van de zo opgedane ervaring en meetgegevens. Studenten van de hogeschool zullen naar aanleiding van de bouw van mijn ‘Zonnehuis Geersdijk’ een handleiding circulair-passief strobouwen maken.

 

Race tegen de klok

Het aanbrengen van de wapening besteed ik uit aan de aannemer. Een goede keus. Deze vakmensen zijn er slechts drie uur mee bezig. Het had mij echt wel drie dagen gekost. De avond voor mijn vertrek naar Hongarije ben ik nog bezig met de randisolatie van de schuur. Twee vrienden gaan zonder mij door en zorgen dat de bekisting gesloten is zodat de aannemer het beton kan storten in een waterdichte fundering.

Technische specs:

Isolatie onderkant en zijkant vloer en 2 x 80 mm Styrodur 3.000cs. Lambda waarde 0,033

Leverancier Isoplan

U-waarde 0,194

Deze isolatieplaat is drukvast en neemt geen water op, waardoor de Lambda waarde op het zelfde niveau blijft.