ECN-rapport EPN en PHPP

In opdracht van SenterNovem (thans Agentschap NL) is in 2009
een onderzoek verricht naar ‘De waardering van passieve woningen volgens EPN en PHPP’. Het project is door middel van een samenwerkings-verband tussen ECN, DHV en Trecodome tot stand gekomen. Het project is bij ECN uitgevoerd onder projectnummer 844239 ‘Passiefhuis en EPN’.

PDF download – Passiefhuis_en_EPN_-_ECN_rapport_E-09-054


Passiefhuizen in Nederland

De term passiefhuis staat voor een specifieke bouwstandaard voor Passiefhuizen in nederlandwoningen met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen, met een beperkt verwarmingssysteem en zonder de toepassing van actieve koeling. Dit houdt een zeer goede thermische isolatie en zeer goede lucht-kierdichting van de constructie in, terwijl verzekerd is van een goed binnenklimaat door gebalanceerde ventilatie met hoge mate van warmteterugwinning.
Lees meer


Praktijkboek Passiefhuis

Praktijkboek Passiefhuis biedt inzichten in de achtergronden van het passiefhuisconcept en behandelt de mogelijkheden om de gestelde energiedoelstellingen met behoud van comfort en gezondheid te realiseren.

De nadruk van het boekwerk ligt op het bouwkundig en installatietechnisch ontwerp. Alhoewel los van elkaar behandeld, is een integratie tussen het stedenbouwkundig, bouwkundig en installatietechnisch ontwerp essentieel voor het welslagen van het passiefhuisconcept. Het passiefhuisconcept kan toegepast worden voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Download het gratis inkijkexemplaar

Praktijkboek PassiefBouwen: ISBN 978 90 5367 611 0 is er in gedrukte of online versie en kost EUR 115,- en wordt geleverd via SBRCURnet: Klik hier voor bestellen


Wonen in een Passiefhuis (pdf)Handleiding wonen passiefhuis

wonen-in-een-passiefhuis Klik hier om het pdf bestand ‘Wonen in een passiefhuis’ te downloaden.


Implementing deep energy step-by-step retrofits

Door PHI uitgegeven brochure waarin het EuroPHit renovatieproject dat in 9 landen case studies heeft uitgebreid wordt beschreven. In gedrukte vorm en in pdf beschikbaar


Hoe renoveer je bestaande woningen tot een passiefhuis?

Woningcorporatie Woonwijze deed het, in Vught. Ze kozen voor het sterk verouderde appartementencomplex – jaren zestig – aan de Molenstraat in Vught. Deze stond eigenlijk op de nominatie om te worden gesloopt, maar het werden de eerste acht passiefwoningen in Vught. Dat voor elkaar te krijgen, was een hele uitdaging. Maar het is gelukt. Klik HIER voor de pdf.


Handboek Bouwfysica (pdf)

Thermische bruggen zijn aansluitingen waarbij er plaatselijk sprake is van een hogere warmtegeleiding.

Klik hier om het pdf bestand ‘Handboek Bouwfysica’ te downloaden.