• Berichtcategorie:Nieuws

Molenplein Middelharnis

28 Nieuwbouw woningen aan het Molenplein in Middelharnis zijn in officieel in gebruik genomen. Naast achttien koopwoningen die in een CPO-constructie zijn gebouwd, heeft de buurt ook een tiental huurwoningen gekregen die volgens het Passief Huis-principe zijn ontworpen en gebouwd. Tijdens de bijeenkomst wordt het certificaat PassiefBouwen Keur uitgereikt. PassiefBouwen is een bouwconcept waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de energie van de zon. Er hoeft nauwelijks nog actief verwarmd te worden. Bij passiefhuizen komt het aan op een goed ontwerp en een zorgvuldige uitvoering. De woningen in Middelharnis hebben een zeer hoogwaardige thermische en luchtdichte schil en er is vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning gerealiseerd. Ook is vloerverwarming en -koeling en een hybride luchtwarmtepomp toegepast.

Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder van Woongoed GO: “Ruim twee jaar geleden hebben we de ambitie op tafel gelegd om zeer energiezuinige en comfortabele woningen te willen bouwen aan het Molenplein. Deze ambitie is nu werkelijkheid geworden en daar zijn we trots op.”

Samen met duurzaamheidsadviseur DWA heeft Woongoed GO in de eerste fase van het ontwerp besloten te ontwerpen en bouwen volgens de strenge eisen van het Passief Bouwen. Deze norm biedt concrete uitgangspunten en handvaten om door middel van de betrouwbare PHPP-rekenmethodiek tot een ontwerp te komen dat aan de energieneutrale en comfortabele ambitie kan voldoen.

Om de ambitie in de praktijk te toetsen, zijn er tijdens de realisatiefase conform de normering veel controles uitgevoerd op kenmerkende aspecten zoals isolatie, luchtdichtheid en ventilatie.

Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur DWA: “Het goed bij DWA passende en kenmerkende van deze aanpak is dat niet alleen het ontwerp op papier in orde moet zijn, maar het gerealiseerde gebouw door middel van metingen wordt gecheckt. De methode sluit aanstekend aan bij onze missie om duurzaamheid werkend te maken.”