• Berichtcategorie:Nieuws

Award uitreikingVoor de Awards 2016 zijn er 6 genomineerde projecten, verdeeld over de categorieën 4 projecten Woningen Nieuwbouw en 2 Gebouwen overig. De Passieve Middelbare school in Gouda en de Woning in Duiven hebben beide een award gewonnen. Hieronder treft u het juryrapport aan.

De genomineerde projecten, worden per categorie in alfabetische volgorde op plaatsnaam hierna besproken.

Daarna volgt het eindoordeel van de jury voor beide categorieën.

Duiven Nieuwbouw 1 Woning

Award1

Opdrachtgever: familie ter Bogt

Architect: John Olie van JOINTORIGIN

Advies Passief Bouwen: Bureau HBC Assen

Aannemer: Heijneman Bouw Zevenaar

Adres: Heilweg 3c Duiven

Omvang: 1 vrijstaande villa

Categorie: Woningen Nieuwbouw

De keuze voor passief was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever die vanuit zijn professie al met passief in aanraking was gekomen. Voor hem stond van meet af aan vast dat dit het meest logische concept is om een energieneutraal gebouw te realiseren. de strakke richtlijnen van de gemeente Duiven heeft vertaald in een grote landelijke woning. Op de percelen was vroeger een boerenbedrijf gevestigd, waardoor de stedenbouwkundige van de gemeente voorschreef dat deze woning op een schuur moest lijken en geen villa uitstraling mocht hebben. De architect heeft daarom een qua massa en contour simpel ontwerp gecombineerd met mooie details en afwerking, hetgeen heeft geresulteerd in een prachtige -niet typisch passieve- woning. Aan de voorwaarden voor compactheid en gebruikmaken van de passieve zonne-energie is met dit ontwerp wel maximaal tegemoetgekomen.

.

Gouda Nieuwbouw 1 school

Award2

Opdrachtgever: Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda en

Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman

Architect:Pim Pompen, Broekbakema, Rotterdam

Advies Passief Bouwen: Trecodome, Roosendaal

Adres: Willem de Zwijgersingel 5, 2805 BP Gouda

Omvang: 1 school

Categorie: Overige Nieuwbouw

Er is bij het ontwerp bewust gekozen voor de passief bouwen principes. Zo is bijvoorbeeld het totale energieverbruik van de school minder dan 15 kWh/m2. Voor een traditionele school is dat meer dan zeven keer zo hoog. En daarnaast is er sprake van een hoog binnen comfort door de regels van Frisse Scholen te volgen. Als school heb je ook een maatschappelijke functie. Dat geeft de verplichting om ook een energiezuinig en gezond gebouw neer te zetten. De gemeenteraad was het daar direct mee eens, maar het mocht niet meer kosten. De gemeente kijkt helaas toch naar de initiële kosten en niet de Total Cost of Ownership. Daarom heeft het schoolbestuur zelf de kosten en baten op een rij gezet en de meerkosten voorgefinancierd.

Dit is de eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland die is ontworpen volgens de principes van Passiefbouwen. Daarnaast voldoet de school aan de criteria voor Frisse Scholen (klasse A en B).

Milsbeek Nieuwbouw 1 kantoor

Award3

Opdrachtgever: Wientjens BV

Architect: Renate Hermans Architectuur Beers

Advies Passief Bouwen: Trecodome Roosendaal

Adres: Sprokkelveld 9 Milsbeek

Omvang: 1 kantoor

Categorie: Overige Nieuwbouw

Het kantoor van de fa Wientjens in Milsbeek is een uitbreiding van de productielocatie en kantoor van dit bedrijf in water en wastechnieken.

De opdrachtgever heeft een waardige rol in het project gespeeld door de kwaliteit van passief bouwen, het comfort en het lage energiegebruik als uitgangspunt voor een duurzaam kantoorgebouw te maken. Niet uiterlijk vertoon, maar de kwaliteit zijn in het hele proces leidend geweest.

In het ontwerp van architect Renate Hermans is gekozen voor drie bewezen technieken: het gebouw is gebouwd volgens de principes van massief passief van Recticel. De kozijnen en beglazing zijn van Internorm, en de balansventilatie is van Zehnder.

De term ‘of gelijkwaardig’ komt in het vocabulaire van de opdrachtgever niet voor, en zo is door de aanhoudende rol van de opdrachtgever in samenspraak met adviseur Trecodome het project tot een succes geworden.

De aannemer Martensbouw heeft het voert sinds het project regelmatig blowerdoortesten uit om de kwaliteit van passief bouwen ook in ‘gewone’ projecten door te voeren.

Spaarndam Nieuwbouw 5 woningen

Award4

Opdrachtgever: SpaarneBuiten v.o.f.

Architect: 4D Architecten

Advies Passief Bouwen: BuildDesk Advies Arnhem

Adres: Molenwerf 21 Spaarndam

Omvang: 5 woningen

Categorie: Woningen Nieuwbouw

Tegenover Spaarndam verschijnt honderd jaar geleden een scheepswerf. Een werf die een belangrijke rol heeft gespeeld in en voor het dorp. De meeste inwoners verdienen er na de oorlog hun brood. Maar als de bedrijvigheid terugloopt, wil de gemeente het terrein in 1993 geschikt maken voor woningbouw. Het duurt nog ruim 10 jaar voordat de eerste betaalbare woningen speciaal voor starters gebouwd worden. Kondor Wessels Amsterdam realiseert in opdracht van VolkerWessels Vastgoed bv 36 woningen en in fase 2 zijn er 5 passiefwoningen ontwikkeld en gebouwd. De woningen verschillen qua uiterlijk nauwelijks van de overige woningen. Voor de combinatie is dit een belangrijke stap om ervaring op te doen met zeer energiezuinig bouwen en kan de opgedane ervaring van toekomstige bewoners bijdrage aan het verder verduurzamen van ons woningen.

Veldhoven Nieuwbouw 1 woning

award5

Opdrachtgever: Familie van der Stoel

Architect: Spanjers Architect Oirschot

Advies Passief Bouwen: Bergenbos Utrecht

Adres: Lakenvelder 20 Veldhoven

Omvang: 1 vrijstaande villa

Categorie: Woningen Nieuwbouw

Een uiterst traditionele woning in jaren ’20-’30 stijl met unieke natuurstenen elementen en mooi gedetailleerde details. Niets aan deze woning ‘verklapt’ dat het om een passieve woning gaat en dit wordt deels veroorzaakt doordat de ambitie om passief te bouwen pas gedurende de ontwerpfase is ontstaan. Pladeko, de leverancier van de ramen en deuren heeft de opdrachtgever hierop gewezen wat heeft geleid tot ingrijpende maatregelen. De buitensteen is bijvoorbeeld maar 6cm breed om plaats te maken voor de dubbele spouwisolatie. Met name de combinatie van klassiek met passief maakt deze woning uniek.

 

Vinkel Nieuwbouw 1 woning

award6

Opdrachtgever: van de Ven/van den Berg

Architect: Bouwkundig Bureau Edo Meijs, Geffen

Advies Passief Bouwen: Trecodome, Roosendaal

Adres: Brugstraat 61 Vinkel

Omvang: 1 vrijstaande villa

Categorie: Woningen Nieuwbouw

Een aannemer die voor zichzelf een passieve woning bouwt is natuurlijk iets bijzonders. De keuze voor passief is pas gemaakt nadat de bouwvergunning was afgegeven en bijna met de bouw was gestart. Door het maken van de juiste keuzes is het alsnog gelukt om de woning aan de norm te laten voldoen hetgeen bewijst dat je niet perse het ontwerp volgens de passieve richtlijnen (compact, zongericht) hoeft te maken. De gedetailleerde foto’s die tijdens de bouw zijn genomen heeft de Stichting ter illustratie op haar website geplaatst onder het tabblad ‘passief bouwen in beeld’ De woning scoorde extreem goed op de kierdichtheid wat zoveel betekend dat bouwbedrijf gebroeders van de Ven hun taak erg serieus hebben genomen! Een geslaagd project met traditionele vorm met moderne details.

 

Jurering Passief Bouwen Awards 2016

Eindoordeel van de jury

De traditie van een jury die langdurig discussieert vanwege de hoge kwaliteit van alle genomineerde projecten is wederom voortgezet.

In de categorie Nieuwbouw Woningen hadden de vier genomineerde projecten veel gemeenschappelijks.

In alle gevallen zeer gemotiveerde opdrachtgevers die via heel verschillende wegen maar allen uiterst volhardend tot een bijzonder mooi resultaat zijn gekomen.

De resultaten laten ook zien dat volgens passief eisen gebouwde woningen, die allen binnen de daarvoor gestelde eisen blijven, geheel verschillende verschijningsvormen kunnen hebben.

Ook in alle gevallen is duidelijk geworden dat een goede keuze van alle betrokken samenwerkingspartners tot de beste resultaten leidt.

Er was veel discussie nodig om uiteindelijk te komen tot een keuze.

Alle projecten zijn, elk op eigen wijze, bijzonder hoogwaardig geworden.

Daarbij zijn vanuit de jury soms extra vragen gesteld over het verloop van het proces van ontwerp tot eindresultaat.

Er was een opdrachtgever die vanaf het eerste begin goed geïnformeerd geheel gemotiveerd was voor een passief woning. De stedenbouwkundige stelde vormgevingseisen die het leven van de ontwerpers niet gemakkelijker maakten. De aannemer was heel gemotiveerd en heeft vol trots achteraf verteld dat hij tijdens de bouw veel heeft geleerd. Hij zag dat niet als dure tegenvallers maar letterlijk als uiterst waardevol besteed leergeld.

Het project toont ook nog eens aan dat het eerst via passief bouwen terug brengen van de energievraag energetisch een eerste keuze moet zijn boven zonnepanelen. De energievraag van de woning is zo laag dat de zonnepanelen een groot deel van het jaar gebruikt zouden kunnen worden voor het opladen van een elektrische auto.

Na rijp beraad werd besloten dat:

de Passief Bouwen Award over het jaar 2016 in de categorie Nieuwbouw Woningen gaat naar de woning van de familie ter Bogt in Duiven.

In de categorie overige gebouwen moest de Jury kiezen tussen twee verschillende bouwwerken:

de school in Gouda en het kantoor in Milsbeek.

In beide gevallen een gemotiveerde opdrachtgever die niet alleen de juiste adviseurs inschakelde maar ook een goed inzicht had over lange termijn denken en niet kiezen voor “pennywise and poundfoolish”.

In beide gevallen een mooi gerealiseerd project dat kan inspireren tot navolging.

De bijzondere moed van de opdrachtgever van de school gaf tenslotte de doorslag.

Door de bijzondere financiering daarvan is het bij scholenbouw moeilijk om lange termijn beslissingen te nemen die over de levensduur van de school een veel beter gebouw met lagere totaalkosten oplevert. De korte termijn bouwkosten hebben een veel te grote invloed.

Deze bijzonder moedige en helaas ongebruikelijke houding gaf de doorslag bij de keuze uit twee projecten, die beiden zonder overdrijving “prachtig” genoemd kunnen worden.

De Passief Bouwen Award voor het jaar 2016 in de categorie overige gebouwen gaat daarom naar de school in Gouda.