10 t/m 12 november is het zo ver: de internationale Passive House open days. Schrijf je via het onderstaande formulier in op één van de vier projecten. Uw gegevens worden doorgestuurd naar de eigenaren van het desbetreffende project. De koffie staat voor u klaar. Na inschrijving ontvangt u op een later tijdstip een e-mail met de adresgegevens.

Het inschrijfformulier is gesloten. Volgend jaar zijn er de passiefhuis zomer open dagen 2024 en de passiefhuis winter open dagen 2024.

Meer over de projecten

Emmen - De Waard

Matthijs de waard

Gelegen in Emmen ligt deze karakteristieke en ruime woning. Matthijs en Laura hebben hun huis laten bouwen in 2019 en wonen met veel plezier al 4 jaar in dit passiefhuis van 320m2, inclusief kelder.  De woning heeft geen vloerverwarming maar wordt verwarmd met luchtverwarming in combinatie met een lucht-lucht warmtepomp. Heeft 2 WTW met CO2 sensoren en een lucht-water warmtepomp voor warm tapwater. De kozijn zijn kunststof-aluminium. We kijken uit naar jullie bezoek op de Passiefhuis open dagen!

Etten-Leur - Grootenboer

Frank Grootenboer

In 2019 is bouwvergunning verleend voor het eerste Premium Passiefhuis van de Benelux in Etten-Leur. Een gebouw met woon en kantoorfunctie en een demonstratie voor energie efficiëntie. In maart 2020 is begonnen met de sloop van het bestaande pand en het graven van de parkeerkelder. De tussentijdse blowerdoortest had een N50 waarde van 0,2 luchtwisselingen per uur, hetgeen een unieke prestatie is, voor een tussentijdse meting. Inmiddels is het gebouw al een jaar bewoond, maar ontbreekt nog steeds de IQ-gevel met geïntegreerde PV-panelen. Innovatie gaat gepaard met hobbels en dat is in dit project een moeilijk te nemen hobbel geweest. Inmiddels is echter met de productie van de gevel met witte (!?) PV panelen begonnen en die wordt begin 2024 gemonteerd. Daarna kan het gebouw worden gecertificeerd en ook het kantoor en informatiecentrum in gebruik worden genomen. Het gebouw heeft betonkern activering met een lucht-water warmtepomp, momenteel 92 PV panelen op het dak die nog aangevuld worden door 51 PV panelen in de zuidgevel. De begane grond, tweede verdieping en het PV dak kunnen bezichtigd worden.

Nieuw Weerdinge - Bruggeman

Vincent Bruggeman

Vincent is gestart met het bouwen van de CLT woning eind 2021 en beschikt over een twee ventilatie warmtepompen, met een WTW systeem.  Houten gevelbekleding en hout aluminium triple glas kozijnen. De woning heeft een woonoppervlakte van ongeveer 400m2. De woning heeft de blowerdoortest met de passiefhuisnormering gehaald en is bezig met de certificeringsaanvraag,

Utrecht - Bos

Gerben Bos

Nadat wij in het jaar 2004 in aanraking kwam met passief bouwen was het voor ons duidelijk. We hebben een stuk bouwgrond gekocht in Utrecht om daar zelf een passiefhuis te bouwen. In 2007 zijn we met de bouw gestart, met als hoofddoel een referentiewoning op het gebied van passief bouwen neer te zetten. Het was een intensief en heftig bouwtraject van bijna twee jaar, waarin we de meeste onderdelen van de bouw grotendeels zelf hebben gebouwd. Daarbij hebben we ook nog onze doelstellingen met vlag en wimpel gehaald, namelijk dat dit het eerste internationaal gecertificeerde passiefhuis in Nederland, met een ongeëvenaarde PHPP waarde van 5 kWh per m2 warmtevraag op jaarbasis heeft.

Wij zijn telkens weer verbaasd over het hoge leefcomfort. Het huis is tegen zeer geringe kosten lekker warm in de winter en zeker niet te heet in de zomer. In het jaar 2021/22 is de gehele installatieruimte geüpdate. Dat wil zeggen alle onderdelen zijn verwijdert en er is een nieuwe installatie gekomen met hedendaagse inzichten, hetgeen ook toepasbaar is voor renovaties (OutPHit).  Het warm tapwater wordt zonder probleem opgewekt, door de warmtepomp, via een open bron en de nieuw geïnstalleerde CV haard. Het huis is dan ook niet aangesloten op de stadsverwarming, zoals in Leidsche Rijn gebruikelijk is. Dit bespaart op langere termijn kosten. Verder is het door de warmtepomp mogelijk om de gehele woning te koelen met BetonKernActivering (BKA). Doordat er geen overstekken zijn, maar wel gedacht is aan goede zonwering, staat de BKA vrijwel nooit aan en is het binnen ook aangenaam is in de zomer.

Villa Lucia heeft een bijzonder balansventilatiesysteem, die vanwege de zeer hoge graad van kierdichting uitstekend werkt. Het ventilatiesysteem is voorzien van speciale pollen filters die pollen en luchtvervuiling effectief buiten het huis houden. Als kers op de taart is er een ionisatiewisselaar ingebouwd dat fijnstof tegenhoud. De lucht kan indien nodig extra worden ‘voor’ verwarmd worden, via de warmtepomp. Dit alles zorgt voor een heel fijn allergievrij leefklimaat. Dit was uiteindelijk de hoofdreden om passief te bouwen. Allergieën zijn sinds de verhuizing helemaal verdwenen.

Utrecht - Bui

Nathan Bui

Betreed een discreet getransformeerd rijtjeshuis uit de jaren dertig, waarin geschiedenis naadloos wordt gecombineerd met moderne innovatie. Dit Passiefhuis-juweeltje is in vier jaar tijd door de huiseigenaar zelf gerenoveerd en behoudt de charme van de buurt aan de buitenkant. Terwijl het binnen een indrukwekkende blowerdoortest resultaat geniet van een N50 waarde van 0,4 luchtwisselingen per uur, wat zelfs beter is dat de passiefhuisstandaard voor nieuwbouw woningen. De beperkte ruimte beperkte de creativiteit niet; elke hoek weerspiegelt een doordacht ontwerp, wat bewijst dat duurzaamheid en stijl naast elkaar kunnen bestaan in het hart van de stad.