PHPP (PassiefHuis Projecterings Pakket) is bouwfysische rekenmethode die in de jaren ‘90 speciaal werd ontwikkeld om voor Passieve gebouwen in de ontwerpfase de energievraag te bepalen en de juiste beslissingen te nemen in functie van energie-efficiëntie.

De PHPP is geschikt voor het berekenen van ieder willekeurig duurzaam gebouw, nieuwbouw of renovatie. Zeker in geval van energieneutraal bouwen waarbij de energievraag zo nauwkeurig mogelijk moet worden bepaald om tot een goed eindresultaat te komen.

Voor een PassiefBouwenKeur® certificering van passieve projecten is een PHPP-berekening in een actuele versie een vereiste. De PHPP berekening kan aangeschaft worden bij de Stichting PassiefBouwen.

De PHPP-berekening is gebaseerd op Europese normen en berekent de jaarlijkse warmtevraag in kWh/m2. PHPP is een Excel-rekenblad waarin alle gebouw- en installatieparameters worden ingevuld en het effect op het energieverbruik kan worden bepaald. Door de extreem hoge nauwkeurigheid van de PHPP rekenmethode onderscheidt deze zich in positieve mate van andere berekeningstools.

PHPP versie 9 is de laatste versie van de PHPP-software. In combinatie met de 3D-ontwerptool ‘DesignPH’ wordt het ontwerpen van een Passief gebouw een stuk makkelijker. Het handmatig aanvullen van de gebouw- en installatieparameters in de PHPP wordt hiermee sterk vereenvoudigd.

U kunt uw PHPP versie 9.6 (Duits- of Engelstalig) bij de stichting PassiefBouwen bestellen. De prijs hiervoor bedraagt EUR 195,- voor alleen de software. (studententarief EUR 100,-) Voor grotere aantallen licenties (>10) zijn kortingen van toepassing en voor EUR 50,- kan een introductiecursus worden bijgekocht. Prijzen zijn exclusief verzend- en maatwerkkosten van EUR 10,- en alle genoemde prijzen op de website zijn exclusief 21% Nederlandse BTW.

Interesse? Stuur een email aan: info@passiefbouwen of klik op de button:

pasive house planing package

Inzet van de PHPP zonder DesignPH

Het verdient aanbeveling al voor het definitieve schetsontwerp/voorlopig ontwerp een eerste versie van de PHPP berekening te maken. Daarbij worden bijvoorbeeld nog niet de lineaire warmteverliezen nauwkeurig ingevuld en ook de installatiespecificatie kan vooralsnog beperkt blijven tot de ventilatie (vanwege de grote invloed op de warmtevraag). Voor andere grootheden die nog niet berekend zijn (bijvoorbeeld van het type kozijn) worden dan voorlopig standaardwaarden ingevuld. Deze voorlopige PHPP berekening geeft dan een indicatie van de warmtevraag en geeft ook inzicht in de invloed van wijzigingen, zoals de open-dichtverhouding van de gevel en de orde van grootte van de isolatiepakketten. In overleg tussen architect en adviseur kan dan een optimaliseringsslag in het ontwerp worden doorgevoerd.

In de DO-fase wordt dan een volledige PHPP berekening van de energiebehoefte gemaakt, met voor alle grootheden nauwkeurige waarde, afgestemd op de gewenste materialisatie. Door deze werkwijze te hanteren wordt voorkomen dat aan de hand van de uitkomst van de PHPP berekening een ingrijpende planaanpassing noodzakelijk is.

 

PHPP berekening versie 9

PHPP versie 9 is uitgebreid met een aantal extra onderdelen en omvangrijke grafische ondersteuning. Dit stelt de ontwerper tijdens de ontwerpfase in staat de juiste keuzes te maken.

 • Omvangrijke grafische ondersteuningmet grafieken die het gevolg van keuzes direct visualiseren
 • Kostberekeningsmodule: om meerdere ontwerpen met elkaar te vergelijken
 • Uitwisselbaar met de 3D-ontwerptool ‘DesignPH’ (Engelstalig)
 • Minder kans op foutieve ingave door Data-input assistentie:
 • Comfortcontrole bij kozijnen en beglazing
 • Het ingeven van meerdere ventilatiegroepen is mogelijk
 • bereken zowel de primaire energie als de hernieuwbare primaire energie
 • Mogelijkheid tot het berekenen van primary energy renewables) PER-factor berekening
 • Bereken van nieuwe passiefhuizen ‘klassen’: Classic, Plus, Premium
 • Verbeterde kanaal- en leidingverliesberekening voor ventilatie, verwarming, koeling en sanitair warm water
 • Nieuwe tabbladen voor PV-installaties, warmtepompenen ondergrondse warmte-uitwisselingssystemen
 • Extra klimaatdatasets met nieuwe locaties over de hele wereld
 • PHPP9 verschijnt in het excel-formaat .xslx en is niet langer compatibel met andere Excel-formaten.
 • Herziene gegevens keuzemenu’s en verbeterde compatibiliteit met Mac en OpenOffice

 

DesignPH in combinatie met PHPP versie 9

 

In combinatie met de 3D-ontwerptool ‘DesignPH’ wordt het ontwerpen van een Passief gebouw een stuk makkelijker. Met DesignPH kan je de energetische capaciteiten van schetsontwerp/voorlopig ontwerp in 3D testen. DesignPH functioneert als plugin voor SketchUp.

Voor de architect en/of adviseur werkt DesignPH moor samen met de PHPP versie 9. De ingave van de gebouw- en installatieparameters wordt tijdens het schetsontwerp/voorlopig ontwerp sterk vereenvoudigd. De SketchUp-plugin herkent de verliesoppervlakken en het beschermd volume automatisch en kunnen daarna ook nog aangepast worden. Verder kunnen de gebouwcomponenten en de juiste klimaatdata al worden ingevoerd. Alle ingevoerde eigenschappen van de gebouwschil worden vervolgens automatisch in PHPP overgenomen wat veel werk scheelt.

 

De belangrijkste functies van DesignPH

 • Verliesoppervlakken en beschermd volume worden automatisch toegekend
 • Aan (half-)transparante bouwdelen wordt een U-waarde toegekend
 • De afmetingen van de samenkomende constructieonderdelen worden automatisch overgenomen in PHPP9
 • PHPP-databanken met de gebouw- en installatieparameters zijn geïntegreerd in designPH
 • Automatische berekening van de beschaduwing door belendende objecten, dagkanten.
 • Mogelijkheid tot invoeren van verschillende klimaatzones
 • Directe export van geometrie-gegevens naar PHPP9