Duurzaam betekent volgens de Van Dale: ‘lang durend’, ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’ of ‘het milieu weinig belastend’. naar mijn overtuiging is iets pas duurzaam als het aan alle drie de criteria voldoet. Dit past totaal niet in onze huidige consumptiemaatschappij, waar onze peperdure telefoons al na amper twee jaar worden vervangen door nieuwe. Zo’n ding kost net zoveel als een tv: iets waar de mensen vroeger lang voor moesten sparen en die wel vijftien jaar meeging.

Tekst: Frank Grootenboer

 

Architect Thomas Rau schrijft in zijn boek ‘Material Matters’, hoe we de huidige lineaire economie naar een circulaire economie kunnen ombouwen. Hij benoemt de Duitse keten Manufactum die spullen verkoopt die het net als het tuingereedschap van onze grootouders generaties lang uithouden en die modes en trends overleven. Ambachtelijk gemaakt van duurzame materialen, en bedoeld om lang plezier van te hebben. De prijs is ernaar, maar als je bedenkt dat je bepaalde producten maar één keer in je leven aan hoeft te schaffen, is het juist betaalbaar’.

‘Goedkoop is duurkoop’ is een bekende uitdrukking: kwaliteitsproducten die lang meegaan zijn over de gebruiksduur gemeten vaak veel goedkoper. Ze hebben een lage TCO (Total Cost of Ownership)

Kortcyclisch

Maar er zijn zeker ook uitzonderingen: Apple bijvoorbeeld verkoopt ons peperdure producten die ‘designed to be outfashioned’ zijn. De nieuwste iPhone 7 is uit en iedereen weet dat er volgend jaar weer een nieuw modelletje komt. ‘Nieuw = nog net niet uit de mode’ dus. Je kunt het geheugen niet updaten en de batterij niet vervangen. Kortom, Apple doet er alles aan om te zorgen dat we snel weer een nieuwe moeten kopen. En dat doen ze zo goed dat ze ruim 200 miljard dollar aan contanten en investeringen in waardepapieren bezitten. Er zijn meer dan 140 landen die een lager bruto binnenlands product hebben! Dan doet Le Creuset het beter.

Ook hip, ook duur, maar het gaat een leven lang mee. Verder koop je, als de knop van de pan na vijftien jaar een beetje schraal wordt, voor 22 euro een nieuw model van RVS. Veel geld, maar de pan is weer als nieuw. Dat is duurzaam in alle drie de definities van Van
Dale. Die pannen hebben de laagste TCO. Eenmaal gekocht
heb je nooit meer een nieuwe nodig.

eg.062017_pag.26-27_Pagina_1_Afbeelding_0001

Een 22 euro kostende ‘Le Creuset’ knop ten behoeve van een pannendeksel. Een Le Creuset pan is gemaakt voor de lange termijn. Duurzaam
en uiteindelijk toch goedkoop. Bron: johnlewis.com.

 

Raven Run House

Ik moest hieraan denken toen ik een artikel tegenkwam over The Raven Run House, één van de eerste passive-active solar homes in de USA. Deze is gebouwd in 1970 door de Britse architect professor Richard Levine. Deze woning heeft de afgelopen 47 jaar 85% minder energie verbruikt dan een vergelijkbare woning en is onlangs uitgebreid met PV panelen, waardoor het energieleverend is geworden. ‘Designed to be upgrated’ in plaats van outfashioned.
Net als de Le Creuset pan is deze woning zo goed, dat hij het waard is om te worden voorzien van de laatste nieuwe ontwikkeling, zoals PV panelen en hiermee weer helemaal bij de tijd is.

Voor de grofweg acht miljoen woningen in Nederland die tot 2050 ge-upgrade moeten worden, zijn er vele wegen die naar energieneutraal leiden. Goedkoop is ook hier duurkoop. Een beperkte aanpassing van de schil en veel techniek heeft een hoge(re) TCO tot gevolg. Woningcorporaties en particuliere eigenaren: investeer bij renovatie en nieuwbouw in een passieve gebouwschil die ‘bedoeld is om lang plezier van te hebben’ en gegarandeerd de laagste TCO heeft.
Rave Run House

The Raven Run House: één van de eerste passive-active solar homes in de USA.
Deze is gebouwd in 1970! Bron: greenbuildingadvisor.com.

Download hier de originele publicatie (pdf) :

duurzaam-circulair-passief-pdf