Wat zijn de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van Passief Bouwen? Die vraag stelde de redactie van dit blad aan mij. in eerste instantie dacht ik aan innovaties van materialen en installaties, want die zijn er uiteraard. innovatieve totaal concepten, zoals het Pop up house, komen we meer in het buitenland tegen, omdat de markt voor passief bouwen daar groter is dan bij ons. Maar eigenlijk is passief bouwen nog steeds hetzelfde: het gaat om het beperken van energieverliezen, gebruik maken van de gratis aanwezige energie en comfortabel wonen. we moeten het alleen meer doen.
Door Frank Grootenboer, Voorzitter Stichting PassiefBouwen
Innovaties zorgen ervoor dat een passief gebouw eenvoudiger en effi ter gebouwd kan worden. De minimale prestatieeisen van een passief gebouw blijven echter overeind. Met als basisgedachte dat de energie die men niet verbruikt, niet hoeft te worden opgewekt of gecompenseerd. Voorbeelden van innovaties zijn bijvoorbeeld kleine (decentrale) ventilatie units met warmteterugwinning die in de gevel kunnen worden geplaatst. Of een prefab schoorsteen, die toepassing van een thermische onderbreking bespaart en waarin de luchtkanalen op een ingenieuze zijn weggewerkt. Echter een gebouw vol met goede passieve gebouwcomponenten is helaas niet vanzelf passief.
Het is een beetje als de slogan van de belastingdienst: ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. En zo is het ook met de innovaties. Ze maken het vooral makkelijker om een passief gebouw te realiseren. Want beter dan passief kan (bijna) niet. De kop van dit artikel is daarom wel iets te kort door de bocht, er is namelijk best het nodige nieuws.
Eerste passiefhuis in Darmstadt- Kranichstein, gebouwd in 1991. Foto: Passive House Institute.
Innovatieroute
Tijdens de Vakbeurs Energie 2016 laat Passief Bouwen met een aantal routes zien welk nieuws de markt ons brengt.
Echter aan het concept van Passief Bouwen verandert het helemaal niets. Zelfs de steeds geüpdate versies van de passiefhuisberekening (PHPP), waarmee je een gebouwen kan doorrekenen, veranderen daar niets aan. De natuurkunde en bouwfysica blijven nu eenmaal hetzelfde, waardoor een goed
agenda
4 – 6 oktober 2016: Vakbeurs Energie,Brabanthallen ’s-Hertogenbosch
7 – 9 oktober 2016: Najaarseditie Beurs Eigen
Huis, Jaarbeurs Utrecht
11 – 13 november 2016: Internationale
passiefhuis open dagen
29 november – 1 december 2016: Future
Green City, Brabanthallen ’s-Hertogenbosch
6 – 10 februari 2017: BouwBeurs 2017,
Jaarbeurs Utrecht
17 – 20 maart 2017: Voorjaarseditie Beurs
Eigen Huis, Jaarbeurs Utrecht
11 – 13 april 2017: Building Holland, RAI Amsterdam
28 – 29 april 2017: 20ste internationale passiefhuis conferentie, Congrescentrum Wenen, Oostenrijk
compact ontworpen en geïsoleerd gebouw met goede installaties en een goede situering maximaal gebruik kan maken van passieve zonne-energie.
De zon geeft 9.000 maal meer energie dan de energiebehoefte van alle 7 miljard mensen samen. Daarmee is het helemaal niet zo bijzonder is dat je hiermee ook een gebouw kunt warmhouden. Waarom omarmen we in Nederland dan
deze bouwmethode niet massaal? Duitsland en Oostenrijk bewijzen het al tientallen jaren. In vele andere Europese landen (waaronder België) is het sterk in opkomst en vanuit alle windstreken van de wereld is er interesse in de passieve bouwmethodiek. Laten Nederlanders zich dan graag voor de gek houden of weten we niet beter? Ik denk het laatste. Door het ontbreken van een bouwcultuur en het lage aantal particuliere opdrachtgevers zijn we aan de projectontwikkelaars overgeleverd. Zij moeten in 2020 energieneutrale woningen laten bouwen en daarmee ligt het volgende risico op de loer.
Vanaf dan kopen we redelijk geïsoleerde woningen, die onvoldoende kierdicht zijn en waarbij de energiebehoefte van de wintermaanden in de zomer met zonnepanelen wordt opgewekt en wordt gesaldeerd.
Dat lijkt op een hybrideauto die in werkelijkheid 1:10 verbruikt, terwijl de folder 1:35 aangeeft Daar hebben we er de afgelopen jaren duizenden van verkocht, louter en alleen omdat de berijder de waarde van deze auto niet bij zijn salaris hoefde op te tellen. Dat scheelt enkele honderden euro’s per maand en daar let de Nederlander wel op. Maar hoeveel zou een passieve woning schelen in vergelijking met een niet passieve woning? Dat gaat over precies dezelfde bedragen per maand en levert ook nog eens een werkelijke bijdrage aan de beperking van CO2-uitstoot op.
Bron: Passiefhuis Instituut Darmstadt.
al in 1991 passief
Waarom zorgen we er niet voor dat we geen of vrijwel geen energie nodig hebben voor het verwarmen van onze gebouwen? Het kan: in het jaar 1991 bouwde dr. Wolfgang Feist in Duitsland al passieve woningen die nu nog steeds vrijwel geen energie verbruiken. Toen was het nieuw en innoverend en vergde het forse extra investeringen. Maar door de vele innovaties en de hogere mate van effi tie in de componenten is het steeds makkelijker om passief te bouwen.
Omdat passief bouwen wereldwijd een standaard aan het worden is en vanwege de schaalvoordelen dalen de prijzen van verschillende componenten. Hierdoor hoeft passief bouwen helemaal niet duurder te zijn, terwijl je wel van de ultra lage energiekosten kunt genieten. En je krijgt nog een heel stil en comfortabel gebouw met een gezond binnenklimaat op de koop toe. In feite is er dus niets nieuws onder de zon. We bouwen nog steeds niet op de juiste manier, terwijl de zon ons dagelijks van voldoende warmte voorziet. Het beperken van energieverliezen en gebruik maken van de gratis aanwezige energie is niets nieuws. We doen het alleen niet genoeg.
PassiefBouwen op beurs eigen huis
Stichting Passief Bouwen heeft samen met Expo Communications B.V., organisator van Beurs Eigen Huis, afgesproken om samen te gaan werken om passief bouwen bij consumenten onder de aandacht te brengen op Beurs Eigen Huis. De nationale Beurs Eigen Huis, met een vooren najaarseditie, biedt een totaalconcept om een droomhuis te kunnen realiseren!
Het is de grootste en meest toonaangevende consumentenbeurs van Nederland, met alles op het gebied van bouwen, verbouwen, interieur en tuin, met maar liefst 28.000 bezoekers bij de laatste editie. Meer informatie is te lezen op de website: www.realiseerjedroomhuis.nl.
Stichting Passief Bouwen zal aanwezig zijn met een stand en presentaties geven, om particulieren te informeren en kennis te laten maken met het passief bouwen concept. De deelnemers zullen door de stichting vertegenwoordigd worden en het is mogelijk voor deelnemers van de stichting om producten, tegen een gereduceerd tarief, op het materiaalplein ten toon te stellen. Voor de deelnemers zijn
er gratis bezoekerskaarten beschikbaar en er zullen via de website 20 bezoekerskaarten worden verloot onder 10 inschrijvers voor de nieuwsbrief van de stichting.