Tijdens de Week van de Bouw van 9 tot en met 13 februari in de Jaarbeurs te Utrecht werden de Passief Bouwen Awards 2014 uitgereikt. Op 12 februari werden de Awards uitgereikt door voorzitter ir. Chris Zijdeveld. De PassiefBouwen Awards, voor gerealiseerde en gecertificeerde passief projecten in 2014, gingen dit keer naar Middelharnis en Vroomshoop.

winnaar van de awards

De winnaars van de Awards en de nieuwe Eredivisionisten tijdens de Week van de Bouw.

Award Woningen Nieuwbouw: Middelharnis

Het project in Middelharnis betreft zes nieuwbouw huurwoningen, met een zeer hoogwaardige thermische en luchtdichte schil, vraaggestuurde ventilatie, een warmtepomp en individuele klimaatregeling. Opdrachtgever Woongoed Goeree Overflakkee paste tijdens de bouw vasthoudend de principes van passief bouwen toe en instrueerde haar huurders over de wijze waarop hun passiefhuis bewoond moest gaan worden. Overige bouwpartners:

  • Architect: Schaap en Sturm Architecten Roosend
  • Adviseur PassiefBouwen: DWA Bodegrav
  • Controle: Trecodome Roosend
  • Bouwer: Kroon & de Koning Zwijndrec
  • Leveranciers/Deelnemers binnen de Stichting PassiefBouwnl: Tremco Illbruck.

Award Overige Gebouwen: Vroomshoop

In Vroomshoop betreft het, in de categorie Overige Gebouwen, een nieuwbouw woonzorgcomplex met 22 passieve zorgappartementen, bestemd voor wonen met begeleiding. Opdrachtgever Mijande Wonen zorgde voor uiterst energiezuinige appartementen. De verwarming wordt ‘flat rate’ afgerekend. Dat wil zeggen € 6,- per maand voor verwarming en warm water. Bemeteren van de warmte kostte meer per jaar dan het verbruik. De kosten zouden dan op € 14,- per maand uitkomen. Het gehele complex wordt warm gehouden met een eenvoudige CV-wandgasketel van 24 kW. Op de uiteinden van alle gangen is een zomernachtventilatieluik aangebracht, zodat het zomers lekker koel blijft Het is de eerste zorginstelling in ons land met een dergelijk energiezuinig gebouw.

Overige bouwpartners:

  • Architect: Peters & Lammerink architecten Hengelo/ BouwNext Ede.
  • Adviseur PassiefBouwen: Azimut Bouwbureau Ede/ BouwQuest Ede.
  • Controle: Nieman Groep Zwolle/Reiner Wirtz Wassenberg.
  • Bouwer: Karsten Daarlerveen Vroomshoop.
  • Leveranciers/deelnemers binnen de Stichting PassiefBouwnl: Recticel Insulation, Lightway Nederland, Tremco Illbruck en Zehnder Group.

Jurycommentaar

Het winnende project in Middelharnis, maar ook het genomineerde project van twee energieneutrale woningen van Woningstichting Tubbergen in Tubbergen, werden gebouwd in de sfeer van corporatie huurwoningen. Het is uiterst verheugend dat de wereld van de woningcorporaties aangeeft dat de schandalen die steeds weer aandacht in de media krijgen niet representatief zijn voor deze sector. Er zijn nog steeds corporaties die hun verantwoordelijkheid voor heden en toekomst serieus nemen en beide opdrachtgevers zijn hiervan goede vertegenwoordigers.

Beide projecten zijn onderweg naar energieneutraal met de hoogst mogelijke robuustheid en toekomstwaarde. Eerst een zo goed mogelijk casco met een zo laag mogelijke energievraag en dan denken aan de toevoeging van duurzame energie. En bij beide projecten wordt aandacht besteed aan kosten en economische haalbaarheid voor herhalingsprojecten.

Het project Middelharnis is met zes woningen, met die ambitie, van een omvang waarvan voorbeeldwerking is te verwachten. Daarnaast is ook de vormgeving inspirerend. In Tubbergen valt in positieve zin op dat ook een zonneboiler is aangebracht voor de invang van zonne-energie. Het woonzorgcomplex in Vroomshoop was een project in een moeilijke categorie. Een vormgeving die voorbeeldig past in de omgeving. Een ontwerp waarbij alle voordelen en mogelijkheden van passief bouwen worden uitgebuit en tot hun recht komen. Een energievraag die zo laag is dat individuele bemetering elk jaar meer zou kosten dan de kosten van de gebruikte brandstof. Grote aandacht voor de zomerse nachtventilatie, die koeling totaal overbodig maakt.

huurwoningen middenharnis

Zes nieuwbouw huurwoningen in Middelharnis.

Eredivisie

Naast de beide Awards promoveerde de Stichting PassiefBouwen.nl drie genomineerde nieuwbouw woningprojecten tot lid van haar Eredivisie, voor geleverde, uitzonderlijke passieve prestaties. De nieuwe Eredivisionisten zijn twee particuliere passiefhuizen aan de Kea Boumanstraat in Amsterdam en aan het Kerkpad in Soest. Ook het project in Tubbergen promoveerde naar de Eredivisie. De PassiefBouwen Veer 2015, voor uitzonderlijke bijdrages aan het bevorderen van PassiefBouwen in Nederland, werd toegekend aan Carl-peter Goosen van BouwQuest in Ede. Alle projecten in de Eredivisie treft u aan op www.passiefb uwen.nl/eredivisie.

Nieuwbouw woon- zorgcomplex

Nieuwbouw woon- zorgcomplex met 22 passieve zorg- appartementen te Vroomshoop.

 

Download hier de originele publicatie (pdf) :

awards-2014