tijdens de vakbeurs energie heeft de Stichting PassiefBouwen een PassiefBouwenkeur certificaat uitgereikt voor de woning van de familie ter Bogt uit Duiven. Dit vond plaats in het theater Passief Bouwen, naast de beursstand. hiermee was één van de maar liefst 24 presentaties ingevuld. Deze presentaties werden door ruim 600 bezoekers bezocht.

tekst: Frank GrootenBoer, voorzitter Stichting Passief Bouwen

Meest inspirerend zijn wellicht wel de presentaties van architecten die vertellen hoe zij tot het defintieve ontwerp zijn gekomen, zoals bij de woning van de familie Ter Bogt. Architect John Olie van Joint Origin vertelde hoe hij de wensen van zijn opdrachtgever (een gezin met vier jonge kinderen) binnen de strakke richtlijnen van de gemeente Duiven heeft vertaald in een grote landelijke woning.

Op de percelen was vroeger een boerenbedrijf gevestigd, waardoor de stedenbouwkundige van de gemeente voorschreef dat deze woning op een schuur moest lijken en geen villa uitstraling mocht hebben. De architect heeft daarom een qua massa en contour simpel ontwerp gecombineerd met mooie details en afwerking. Dit heeft geresulteerd in een prachtige niet typisch passieve woning. Aan de voorwaarden voor compactheid en gebruikmaken van de passieve zonne-energie is met dit ontwerp wel maximaal tegemoetgekomen.

theather passief bouwen

Drukte in het theater Passief Bouwen tijdens een lezing van Ruud Geerligs van sBRCURnet.

 

 

woning familie bogt 1 woning familie bogt 1

De woning van de familie ter Bogt uit Duiven kreeg een PassiefBouwenkeur certificaat uitgereikt.

 

opdrachtgever wil passief

De keuze voor passief was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever, die vanuit zijn professie al met passief in aanraking was gekomen. Voor hem stond van meet af aan vast dat dit het meest logische concept is om een energieneutraal gebouw te realiseren. In een vroeg stadium is het adviesbureau Peutz in de arm genomen die het eerste plan heeft gemaakt en in de PHPP (Passivhaus-Projektierungspaket) heeft doorgerekend. Vervolgens was het volgens de architect opvallend lastig om dit plan met marktpartijen concreet ingevuld te krijgen.

Dat geeft volgens hem aan hoe weinig kennis er op dit vlak in de Nederlandse markt aanwezig is. De uiteindelijke PHPP berekening en het adviestraject zijn uitgevoerd door Chiel Boonstra van Trecodome.

 

uitreiking certificaat

De uitreiking van het certificaat, met van links naar rechts: aannemer Geert Heineman,
adviseur Chiel Boonstra, opdrachtgever Arjan ter Bogt, architect John Olie en namens de stichting PassiefBouwen Frank Grootenboer.

 

Leerproces aannemer

Aannemers, die veelal voor het eerst een passieve woning hebben gerealiseerd, zijn achteraf vaak trots, maar niet altijd even blij met hun opdracht. Voor Heijneman Bouw uit Zevenaar geldt het tegenovergestelde; Geert Heijneman gaf aan dat hij heel veel heeft geleerd van dit proces en dat een opleiding

ook geld kost. Hij heeft zich verbaasd over hoe nauwkeurig bijvoorbeeld de luchtdichtheid moet worden uitgevoerd. Eén grote vergissing was dat ‘vanwege het gebruik van snelbouw steen voor de binnenmuren en ‘normale’ contactdozen, de luchtdichte laag vol met lekken zat. Dit moest dus achteraf worden hersteld. Luchtdichte inbouwdozen hadden dit probleem voorkomen. Hij zou het liefst zijn opgedane kennis in alle toekomstige gebouwen toepassen, maar is bang dat hij zich hiermee uit de markt prijst. De toekomst zal het leren.

 

de 24 prestaties

De 24 presentaties werden door maar liefst 600 mensen bezocht.

energieplus woning

De opdrachtgever gaf al na twee maanden aan dat hij waarschijnlijk te veel PV panelen heeft geplaatst. De warmtevraag voor verwarming is in een Passiefhuis immers verwaarloosbaar en voor de bereiding van het tapwater zijn thermische panelen geplaatst. De PV-panelen zijn in dit geval dus alleen nodig voor de consumptieve elektriciteit en de LED verlichting, waardoor ze naar verwachting 1.500 kWh per jaar te veel produceren. Het is dus een energieplus woning die gebruikmakend van de salderingsregeling geld oplevert. De opdrachtgever vindt het nu tijd voor de aanschaf van een elektrische auto om de opgewekte energie te kunnen inzetten voor mobiliteit.

 

certificaat

Het certifi aat betekende veel voor opdrachtgever Arjan ter Bogt: ‘Het is de kroon op het werk om deze in ontvangst te nemen. Voor mij voelt het een beetje als een diploma-uitreiking, omdat je na een lang proces een officieel document krijgt overhandigd.’ Op de suggestieve vraag dat ‘het vast wel een lang en moeizaam proces is geweest’, werd ontkennend geantwoord: ‘Architect, aannemer, adviseur en installateur hebben goed met elkaar samengewerkt, waardoor ik het nooit als lastig of moeizaam heb ervaren.’

Ook de certifi aatuitreiking is altijd weer een klein feestje en er is nog lang nagepraat. Zo leuk kan een Passiefhuis zijn…

 

Download hier de originele publicatie (pdf) :

passieve-energieplus-woning