Tijdens Bouwbeurs 2017 en de Beurs Eigen Huis heeft de Stichting PassiefBouwen de afgelopen maand heel veel mensen gesproken: van architecten tot opdrachtgevers en van beleidsmakers tot aannemers. Wij hebben vele honderden mensen in de theaters mogen toespreken en dezelfde aantallen op de beursstand geregistreerd. Wat mij daar persoonlijk vooral is opgevallen is de ambitie om ‘passief achtig’ te willen bouwen. Zowel vanuit de professional als vanuit particuliere opdrachtgevers heeft deze term ons regelmatig bereikt.
PassiefBouwen BeursPassiefBouwen Beurs

Gezien de grote belangstelling voor duurzaam bouwen is dit verklaarbaar. Men weet vaak niet exact het verschil tussen Energieneutraal, ‘0’-op de meter en Passief Bouwen, maar is zich wel bewust van de kwaliteit van de passieve bouwwijze. De certificering speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Er zijn immers geen gebouwen die zo goed worden doorgerekend en worden getest als passieve gebouwen. Daarnaast zijn alleen de best presterende gebouwcomponenten geschikt voor passieve gebouwen, dat weten we inmiddels wel.

Toch blijft de vraag nog achter bij de aandacht die er voor PassiefBouwen is en ik vraag me af waarom. Zou het iets menselijks zijn? Kijk eens naar ons leefpatroon; we weten allemaal dat we gezonder moeten eten, meer moeten bewegen, minder alcohol moeten drinken, maar het blijft lastig om onze gewoonten te doorbreken. Dit is vergelijkbaar met de gewoonten van veel aannemers en architecten. Waarom zou je het je zo moeilijk maken als de wetgever toestaat om nog steeds ongezond te leven (lees: EPC 0,4 te bouwen of te ontwerpen). Sommigen wijten het aan een gebrek aan bouw cultuur bij de opdrachtgevers. Dit zou de reden zijn waarom PassiefBouwen in Duitsland en België wel zo populair is.

Feit is dat duurzaam bouwen mainstream is geworden en passief de overtreffende trap is. Een passief gebouw heeft het laagste energieverbruik, het hoogste comfort, de beste binnenluchtkwaliteit en de laagste gebruikskosten (Total Cost of Ownership). Het is dus niet de vraag of we passief gaan bouwen, maar wanneer. In het Brussels gewest weten ze het al, voor de bouw of renovatie van een woning, een kantoorgebouw of een school, moet vanaf 1 januari 2015 al de passiefstandaard worden nageleefd. Nu wij nog…

Frank Grootenboer
Voorzitter Stichting PassiefBouwen

Download hier de originele publicatie (pdf) :

we-kunnen-niet-meer-om-passief-bouwen-heen