Als energie-adviseur ben ik aan mijn stand verplicht om een energie-efficiënt huis te bouwen. Ik wil de passief standaard hanteren. Het energie-ontwerp dat ik maakte voor ’s werelds meest duurzame kantoor (Breeamscore van 99,84% voor Geelen Counterflow in Haelen, Limburg) heeft mij geïnspireerd om ook heel goed te letten op de milieubelasting van de gebruikte bouwmaterialen. Stro en hout passen prima binnen het circulair bouwen concept. Ik experimenteerde bovendien eerder al eens met dit fantastische product. In 2012 richtte ik met een aantal enthousiastelingen de stichting Strobouw Zeeland op.

Stro wordt het!

Balen, balen en nog eens balen

In juli lossen we tijdens een hittegolf, het is 36ºC in de schaduw, tweehonderd balen stro op de bouwplaats. De buurman, boer en eigenaar van de grond achter mijn kavel, helpt om de volgeladen hoge wagen dichtbij de losplaats te manoeuvreren. Idealiter had ik het stro bij hem willen afnemen, van de tarwe op de akker achter mijn kavel. Maar hij perst geen kleine pakjes. Dus komen ‘mijn’ baaltjes van iets verderop. Inmiddels gaat het als een lopend vuurtje door het dorp: die nieuwe inwoner bouwt een huis van stro! De stapel strobalen is van ver zichtbaar: vijf lagen hoog, twaalf meter lang en twee-en-een-halve meter breed, ingepakt in feloranje plastic zodat het kurkdroog blijft. In het midden een uitsparing, waar tijdelijk de vermoedelijk best geïsoleerde bouw-wc ter wereld komt.

Niet heien met strobouw

Inmiddels zijn de vergunningen rond, de gemeente is enthousiast. Water en bouwstroom zijn snel aangelegd en heien of boren voor de fundering niet nodig. Gelukkig maar, want de levertijd van heipalen is door de aantrekkende economie plotseling opgelopen tot zes maanden. Dat is dan weer een voordeel van de strobouw, want daardoor is het gewicht van mijn huis veel lager dan met ‘traditionele’ bouwmaterialen. Ook de aannemer komt wegens drukte terug op zijn eerdere offerte. Ik had al gerekend op veel zelfwerkzaamheid om de kosten binnen de perken te houden, maar nu wordt het dus vrijwel 100% zelfbouw.

Naambord stropdorp
Heel toepasselijk om een strohuis te bouwen vlakbij Stroodorp, een gehuchtje op het Noord-Bevelandse platteland op een paar kilometer afstand van Geersdijk.

 

Strobalen lossen
Met twee vrienden los ik tijdens een hittegolf 200 balen Zeeuws stro op de bouwplaats
Strobalen Geersdijk
Geersdijk kan er niet omheen: de toekomstige inwoner bouwt een huis van stro. De uitsparing is voor ’s werelds best geïsoleerde bouw-wc
Strobalen en tarwe oogst
Langs ‘mijn’ in feloranje plastic ingepakte strobalen zie ik de buurman zijn tarwe oogsten