Periode september 2017-april 2018
Dikke muren van stro
Mijn starterskavel heeft maar beperkte ruimte voor de ‘grondstempel’, het bebouwbaar oppervlak. Dat is een uitdaging voor architect Martijn. Ik werk regelmatig samen met Martijn, hij als architect en ik als energie-adviseur. Bovendien is hij als mede-oprichter van Stichting Strobouw Zeeland ook enthousiast over mijn idee om stro als isolatiemateriaal te gebruiken. Die strobaalmuren zijn dik, dus dat maakt het ontwerp er niet eenvoudiger op. Bovendien heb ik de nodige aanvullende programma-eisen.
Ik wil met stro een energieneutraal passiefhuis bouwen. Het moet een gezond leefklimaat bieden voor een huishouden van maximaal twee personen. Ik wil lage maandlasten, veel (zon)licht in de winter en ‘s zomers schaduwrijk. Voor een geringe warmtevraag van ongeveer 1.000 kWh is een dure warmtepompinstallatie onzinnig; het moet een installatie-arm huis worden.
Dromen over mijn huis
Om Martijn een indruk te geven van het droomhuis dat ik voor ogen heb zet ik wat schetsen op papier. Na heen en weer ge-pingpong met steeds professionelere tekeningen komen we tot een definitief ontwerp. We kiezen voor constructieve houtskeletbouw opgevuld met strobalen voor de wanden en cellulosevlokken voor het dak. De buitenafwerking bestaat uit inlands houten geveldeeltjes en dakpannen. Aanvankelijk zat er een serre aan het ontwerp maar die is wegbezuinigd.
“Meer met minder”
Martijn Jansen, architect en stedenbouwkundige bij Architecten Alliantie in Goes:
“Stro is prachtig materiaal. Het is puur, een beetje weerbarstig en geperst geeft het ritmiek en regelmaat: het klinkt gewoon poëtisch! Best fijn om met zo’n randvoorwaarde te beginnen aan een ontwerpproces: een bouwsteen die maat voert, een stramien geeft. Kortom, het materiaal maakt me blij. De samenwerking met Robert die zo’n grondige kennis heeft van duurzame energieconcepten was top. Niet alle technologische snufjes toevoegen, maar meer met minder. Met minimale techniek toch een aangenaam binnenklimaat creëren. Dat heeft geresulteerd in een ontwerp waarbij de voorkant van het huis aan de zuidkant heel open is en aan de achterkant, de ‘privékant’, meer gesloten. Traditioneel is dat precies andersom.”
Vergunningentraject
Met een van de eerste ontwerpen ga ik in gesprek met de gemeente Noord-Beveland. De architect van de welstandscommissie is enthousiast. Zowel het ontwerp als het duurzame bouwconcept vallen letterlijk en figuurlijk ‘in goede aarde’. In september 2017 zijn we gestart met het ontwerpproces en in april 2018 is de vergunning van de gemeente binnen. In diezelfde periode ben ik ook in de slag met de bank om mijn hypotheek voor elkaar te krijgen. Ik wil zakendoen met een duurzame bank, dat wordt de Triodos. De eerste gesprekken verlopen ontzettend bureaucratisch en frustrerend. Gelukkig ben ik vrij snel voorbij de ‘eerste lijn’ en vanaf het moment dat ik een persoonlijk adviseur krijg toegewezen loopt het gesmeerd.
“Hoe gaaf is dat!”
Tom Vermin, projectleider gemeente Noord-Beveland voor onder andere klimaatverandering, adaptatie en mitigatie en een aantal bouwprojecten:
“Robert gaat ver in verduurzaming. Dat is zeer te waarderen. Hij gebruikt alternatieve bouwmaterialen. Nederland is een traditioneel land van bakstenen en gas. Robert past geen van beide toe en verkrijgt toch een comfortabel huis. Hoe gaaf is dat! Met bouwmaterialen die uit de directe omgeving kunnen komen. We hebben hier niet alleen akkerbouw voor stro maar ook een houtzagerij in Geersdijk. En heel het eiland is bedekt met een dikke laag klei! De gemeente Noord-Beveland staat open voor pilots die leiden tot verduurzaming en anderen aanzet om alternatieve bouw- en productiemethodes te overwegen.”


Technische specs:
Opbouw gevels van 100% FSC hout uit Europa
- Constructieve houtskeletbouw met I-staanders (Zelf geprefabriceerd omdat levertijd van Steico-Wall opliep tot 8 weken) en LVLX onder- en bovenregels. Isolatie strobalen 360 mm dik tussen de staanders.
- Binnenkant uitstijvende platen, OSB3 18 mm van Smartply (formaldehydevrij en luchtdicht), leidingspouw en gipsvezelplaat. Eventueel gevuld met cellulose.
- Buitenkant: Steico Universal 22 mm met ProClima Solitex Frontex Quatrro regendichte dampopen folie en afwerking met verticale open deeltjes van inlands essen op afwaterend stijl- en regelwerk.
Rc-waarde 7,344 m2∙K/Watt