Passief bouwen wordt herontdekt. Herontdekt want zelfs de oude Grieken herbouwden een stad volgens passief principes omdat brandhout s winters van steeds grotere afstand moest worden aangevoerd.
Rond 1980 bouwde Jon Kristinsson, de erevoorzitter van onze adviesraad, woningen die met consequente toepassing van passieve principes minder dan 300 m3 gas per jaar gebruikten om warm te blijven. Een gemiddeld modern passief huis vraagt nu voor verwarming 150 m3 gas voor nieuwbouw, en 250 m3 na renovatie. De woningen zijn thermisch comfortabeler en hebben een betere kwaliteit binnenlucht dan gebruikelijk.
Geen wonder dat voorlopers en woningbouwverenigingen die hun maatschappelijke taak serieus nemen, passief bouwen en renoveren op steeds grotere schaal toepassen. Het is onvermijdelijk dat ook cowboys zich van deze techniek meester maken.
De nieuwste regelgeving op het gebied van Energie Prestatie Normering maakt dat zelfs makkelijker. Wie een woning voorziet van fotovoltasche panelen (PV panelen) mag (elektrische) energie die deze panelen leveren van de berekende energiebehoefte van de woning aftrekken. Een energiegebruik van 150 m3 aardgas is dan met een opbrengst van 1500 kWh door de panelen op papier gecompenseerd.
De ergste cowboys besparen geld door goedkope elektrische weerstandsverwarming te installeren. Meestal zijn ze onaangenaam verrast als ze de begeerde passief certificaten daardoor niet krijgen. Misleidend roepen ze dat ze toch een netto nul woning hebben gemaakt. Dat in de winter een kolencentrale in de Waddenzee de vissen staat te koken om hun woning warm te krijgen wordt verzwegen. Bijna net zo erg is om te suggereren dat met veel zonnepanelen het casco minder goed kan zijn en wel op een lager niveau kan worden gebouwd of gerenoveerd. De EPC laat ook dat toe, maar de woning wordt minder goed en voor de toekomst zijn meerdere huilbuien ingebouwd. Het fiscale klimaat en de terugleververgoeding voor aan het net geleverde elektriciteit (tot 80% van wat wordt opgewekt) liggen terecht onder vuur Een goede weg naar netto nul betekent eerst passief bouwen, dan met n van de beste leverbare warmtepompen met een COP van 5, een goed ontworpen en uitgevoerde bron- en afgiftesysteem en een extra groot opslagvat, zo mogelijk gekoppeld aan een zonneboiler, de energievraag naar minder dan 300 kWh (=1500/5) terug brengen.De PV installatie die dan nog nodig is voor netto nul is nog maar een vijfde deel en opslagvat en zonneboiler maken het beroep op het elektriciteitsnet nog kleiner omdat bij beschikbare zonne-elektriciteit voorraad kan worden gedraaid.
Een andere weg naar CO2 neutraal is houtverwarming met FSC of ander kringloop hout. Ook die weg is met moderne toestellen milieutechnisch volledig verantwoord.Overigens is de energievraag van een passief woning zo laag dat in eerste instantie ook met een kleine gasketel kan worden gewerkt, die dan later door een mooier systeem kan worden vervangen. Landelijke regelgeving heeft wederom- een sluipweg gecreerd voor cowboys. Dat lijkt op de tijd dat een van kippengaas gebouwde woning met wat extra isolatie toch een goede EPC haalde als er maar stadverwarming werd gebruikt. Nu wordt dat kippenhok goed gemaakt met PV panelen. Ik weet dat ik overdrijf, maar de boodschap is duidelijk.Een passief certificaat zal voor een woning met elektrische weerstandverwarming in elk geval nooit worden afgegeven. Chris Zijdeveld